Nuolatinis skundimasis. Kaip sustoti?

Visi mes skundžiamės. Kas oru, kas bendradarbiais, kas keleiviais autobuse, kainomis parduotuvėse, vaikais, tėvais, sveikata, o kas – viskuo. Kartais skundžiamės to nė nesuvokdami, dėl visko dejuojančiųjų etiketes klijuodami kitiems.

Tikriausiai visi pažįstame tokių žmonių, kuriems viskas yra negerai. Apie ką su jais bekalbėtum, jie viskuo skundžiasi, lyg būtų sąmoningai kitų skriaudžiami nuo ryto iki vakaro. O kokie esame patys? Jei permąstytume savo dieną, kiek vietos joje būtų skirta nepasitenkinimui aplinka bei žmonėmis, su kuriais tiesiogiai ir netiesiogiai susiduriame? O dienos, kai jaučiamės prastai ar mums nesiseka – kiek nusiskundimų pasauliu ir jo gyventojais turime tuomet?

Tiesa labai paprasta – lengviau skųstis dalykais ar žmonėmis, nei keisti situaciją ar savo požiūrį į ją.

Ar bandėte kada išsikelti sau tikslą – dieną, savaitę ar mėnesį niekuo nesiskųsti? Tai ne taip paprasta, kaip atrodo, net jei manote esąs gyvenime viskuo patenkintas.

Tačiau pabandyti tikrai verta. Tiesa, tiesiog nebesiskųsti gali būti kiek sudėtinga, tačiau yra keletas dalykų, kurie padeda išvengti, o ilgainiui ir atsikratyti šio įpročio.

Keiskite mąstymą

Taip, taip, tai lengviau pasakyti, nei padaryti. Atrodo, mūsų smegenys linkusios įsikibti to, kas neigiama. Kaip teigiama vienoje patarlėje, mes labiau linkę apgailestauti dėl rožės spyglių, nei džiaugtis jos žiedais.

Keičiant mąstymą reikia sąmoningumo. Kai suvokiate, kad galvojate ar sakote kažką neigiamo apie kokį reiškinį ar žmogų, sąmoningai save stabdykite ir pasistenkite sugalvoti ką nors teigiamo apie tą patį objektą. Galite paprašyti ir artimo draugo pagalbos, kad sustabdytų jus, kai imate kuo nors skųstis.

Leiskite sau kartais išsisakyti

Neleisti sau niekada pasakyti neigiamų dalykų taip pat nėra labai gerai. Užspausti jausmai neretai išsprogsta netikėtose situacijose ar nemaloniais padariniais. Ypač jei jums tikrai sunku ar jaučiate kažkam didelį pyktį, pasidalinkite savo jausmais su artimu žmogumi ar jeigu šie jausmai užsitęsę – pasikonsultuokite su psichologu. Nesigėdykite kalbėti apie neigiamus jausmus, juos geriau išsiaiškinti, išspręsti ir paleisti.

Medituokite, melskitės

Joga yra puikus būdas mankštintis, atsipalaiduoti bei mokytis sąmoningumo. Užsiimant joga, itin svarbus kvėpavimas, judesių tikslumas, padedantys lavinti ne tik fizinę, bet ir minčių koncentraciją. Meditacija ir malda taip pat padeda susikoncentruoti ir tuo pačiu metu atsipalaiduoti. Dažniausiai mūsų mintys laksto tūkstančiais skirtingų krypčių, o joga, meditacija ar malda padeda nuraminti minčių chaosą, pajusti vienovę su savo kūnu ir dvasia, sustiprinti teigiamus jausmus.

Mokykitės neteisti

Dažnai, aiškiai to nė nesuvokdami, skundžiamės aplinkiniais todėl, kad šie neatitinka mūsų susikurtų tobulų žmonių standartų. O kiek tobuli esame mes patys? Ką mes žinome apie tai, ką kiti žmonės išgyvena, su kokiais sunkumais susiduria, dėl ko jiems skauda? Kai nustosime teisti kitus žmones, mažiau skųsimės ir dėl to, ką kiti žmonės daro.

Sudarykite sąrašą dalykų, už ką gyvenime esate dėkingi

Daug kas sutinka, kad tai labai naudinga, tačiau mažai kas iš tiesų šiuos dalykus užrašo. Atrodo, kad užtenka apie tai pamąstyti, sudaryti sąrašą mintyse. Tačiau užrašymas turi didelę reikšmę ir galią. Pamatysite – vis pildydami sąrašą, po kurio laiko pastebėsite, kad buvote visai pamiršę tam tikrus dalykus, užrašytus seniai, kuriuos štai dabar vien prisiminus jaučiatės dėkingi. Praktikuokite dėkingumą – jis nepalyginamai vertingesnis ir gausesnis teigiamų jausmų nei nepasitenkinimas.

Būkite tas pokytis, kurį norite matyti pasaulyje

Patikėkite, tai visai nesudėtinga. Kitąkart, kai jūsų draugai, šeimos nariai ar bendradarbiai pradės naują nusiskundimų tiradą ar ims apkalbinėti konkretų žmogų, kuriuo yra nepatenkinti, išdrįskite tai sustabdyti. Ne teiskite, ne kaltinkite kitus dėl tokio elgesio – jei esate artimoje aplinkoje, pasiūlykite ieškoti išeičių, o ne gilinti nepasitenkinimą skundžiantis, arba tiesiog pasakykite, kad jums nemalonu, kai apkalbami kiti žmonės. Jei esate didesnėje žmonių grupėje ar jūsų nesieja artimi ryšiai, geriau suvis nesivelkite į pokalbį, nedalyvaukite jame. Neprisidėdami prie kitų reiškiamų nusiskundimų, apkalbų geriau matote situaciją iš šalies, gebate geriau, blaiviau įžvelgti sprendimo galimybes, kartu tampate budresni ir savo pačių nepasitenkinimo, nusiskundimų atžvilgiu.

Prisiimkite atsakomybę

Jei kažkas jus neramina ar piktina, taisykite situaciją (ar daiktą) arba pripažinkite, kad tikrai nieko negalite padaryti ir keiskite požiūrį. Skundimasis – pasyvus veiksmas. Tapkite aktyvūs – spręskite problemas, keiskite savo požiūrį ar santykį su tam tikrais žmonėmis bei reiškiniais arba paprasčiausiai priimkite tai kaip esamybę ir atlaisvinkite mintyse vietos kitiems dalykams.

Rūpinkitės savimi

Vėlgi, bene absoliuti dauguma žmonių pripažįsta, kad tai itin svarbu, tačiau tuo pat metu gali pateikti begales pasiaiškinimų, kodėl to nedaro. Prisiminkite sąmoningumą, taikykite jį kasdienybėje. Turėtumėte suvokti, kad rūpindamiesi savimi, patenkindami ne tik esminius savo fizinius poreikius, bet ir darydami tai, kas suteikia jums džiaugsmo, dvasinio peno, padėsite ne tik sau, bet ir visai jus supančiai aplinkai. Pakankamai miegokite, sveikai maitinkitės, mankštinkitės, raskite laiko užsiimti savo mėgiama veikla. Sveikas, dvasiškai turtingas žmogus retai kada turi priežasčių reikšti nepasitenkinimą ar skųstis gyvenimu.

Prieš kalbėdami – pagalvokite

Tai – ne pasenusi išmintis. Kiekvienu savo žodžiu, nuomonės pareiškimu, kiekvienu veiksmu mes rodome savo pasirinkimą kalbėti ar elgtis vienu ar kitu būdu. Pamąstykite prieš teisdami kitą, prieš skųsdamiesi neteisingu pasauliu ar žmonėmis. Galbūt vis dažniau atrasite ir kuo pasidžiaugti?

Rinkitės džiaugsmą, ieškokite teigiamų dalykų, praktikuokite gėrį mintimis ir darbais. Kasdien, kiekvieną akimirką renkatės jūs.

Pagal tinybuddha.com parengė Diana Gancevskaitė

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode